Neumann János a tudomány szabadságáról

BlogFöldi Adrienn

“A tudomány szabályozásánál fontos felismerni, hogy a törvényhozó  rendkívül kényes ügyet érint. A szigorú szabályozás, vagy akár csak a szigorú szabályozással való fenyegetés vagy annak előjelei is tökéletesen megállíthatják a tudomány fejlődését abban az országban, ahol ez bekövetkezik. Önmagában is fontos, de nem a legfontosabb az a tény, hogy a szigorú, vagy ésszerűtlen szabályozás visszariaszthat érett tudósokat hivatásuk gyakorlásától, vagy a lelkesedésnek olyan fokán való gyakorlásától, amely szükséges a sikerhez. Még alapvetőbb azonban a következő: az egy-egy tudományos területen megjelenő új tehetségek száma jelentékenyen ingadozik. Csökken vagy nő, reagálva új érdeklődés felbukkanására, a társadalmi értékelés változására, a szóbanforgó vagy szomszédos tudományos vagy alkalmazási területek új fejlődésére és sok más tényezőre. Meggyőződésem, hogy látszólag kicsiny hibák a tudomány “szabályozásában” katasztrofálisan érinthetik a tudósok “újratermelését”.
Tehát hibás törvényhozás ebben a kérdésben komolyan, sőt gyógyíthatatlanul megsebezheti országunk tudományát. Nagy intellektuális értékeket veszíthetünk ezen a módon. Ettől függetlenül, az alaptudományok sérelme az ipari fejlődés jelenlegi fokán rövidesen megfelelő sérelmeket okozna a technikai és azután a gazdasági szférában. Végül, mivel más országokra a hatás nem terjedne ki, mindez komolyan gyengítené a nemzetvédelmet.
Mindezen okok miatt szilárd meggyőződésem, hogy fenn kell tartani és meg kell védeni az alapkutatások természetes működési módját és különösen annak két pillérét: a szabadságot az alapkutatás tárgyának megválasztásában és a szabadságot eredményeinek publikálásában.”

Neumann János:
Válogatott előadások és tanulmányok.
Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó,
Budapest, 1965, 96-97. o.
Augusztinovics Mária fordítása.

Lásd ehhez még az idézett Neumann-kötetet gondozó
Bródy András gondolatait:
Lassuló idő.
Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 1983,
Tudományos közjáték 82-93. o.

Köszönet az ötletadó Somorjai Szabolcsnak (MTA-OSZK).

 • Események

  No Upcoming Events found!

 • Hírek

  • Az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről

   2018.09.12.

   Az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről Az MTA KRTK KTI a RePEc/IDEAS rangsorában, amely a világ közgazdaságtudományi tanszékeit és intézeteit rangsorolja publikációs teljesítményük alapján, ...   Részletek »

  • MTA KRTK állásfoglalás

   2018.06.20.

   Tisztelt Kollégák! Tudományos kutatóként, intézeti vezetőként egész életünkben a kutatói szabadság és felelősség elve vezetett bennünket. Meggyőződésünk, hogy a tudomány csak akkor érhet el ...   Részletek »

  • 2020. március 27.

   2020.03.28.

   Hogyan változtatja meg a világot a koronavirus – vélemények Coronavirus Will Change the World Permanently. Here’s How. By POLITICO MAGAZINE – 03/19/2020 A gazdaságok ...   Részletek »

  • Megjelent a Verseny és Szabályozás 2019

   2020.03.26.

   A Gazdasági Versenyhivatal támogatásával megjelent a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetének verseny- és ágazati szabályozás kérdéskörével foglalkozó tizenkettedik kötete. Szerkesztette: Valentiny Pál, Nagy Csongor István és ...   Részletek »

  • Igazgatói kinevezés

   2020.03.23.

   A Bíráló Bizottság és a kutatói fórumok egyhangú támogatásával Fertő Imre főigazgató úr Horn Dánielt 2020. április 1-től a KTI igazgatói pozíciójára kinevezte. Megosztás:FacebookLinkedinTwitter

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2019. Minden jog fenntartva.