Neumann János a tudomány szabadságáról

BlogHírekFöldi Adrienn

“A tudomány szabályozásánál fontos felismerni, hogy a törvényhozó  rendkívül kényes ügyet érint. A szigorú szabályozás, vagy akár csak a szigorú szabályozással való fenyegetés vagy annak előjelei is tökéletesen megállíthatják a tudomány fejlődését abban az országban, ahol ez bekövetkezik. Önmagában is fontos, de nem a legfontosabb az a tény, hogy a szigorú, vagy ésszerűtlen szabályozás visszariaszthat érett tudósokat hivatásuk gyakorlásától, vagy a lelkesedésnek olyan fokán való gyakorlásától, amely szükséges a sikerhez. Még alapvetőbb azonban a következő: az egy-egy tudományos területen megjelenő új tehetségek száma jelentékenyen ingadozik. Csökken vagy nő, reagálva új érdeklődés felbukkanására, a társadalmi értékelés változására, a szóbanforgó vagy szomszédos tudományos vagy alkalmazási területek új fejlődésére és sok más tényezőre. Meggyőződésem, hogy látszólag kicsiny hibák a tudomány “szabályozásában” katasztrofálisan érinthetik a tudósok “újratermelését”.
Tehát hibás törvényhozás ebben a kérdésben komolyan, sőt gyógyíthatatlanul megsebezheti országunk tudományát. Nagy intellektuális értékeket veszíthetünk ezen a módon. Ettől függetlenül, az alaptudományok sérelme az ipari fejlődés jelenlegi fokán rövidesen megfelelő sérelmeket okozna a technikai és azután a gazdasági szférában. Végül, mivel más országokra a hatás nem terjedne ki, mindez komolyan gyengítené a nemzetvédelmet.
Mindezen okok miatt szilárd meggyőződésem, hogy fenn kell tartani és meg kell védeni az alapkutatások természetes működési módját és különösen annak két pillérét: a szabadságot az alapkutatás tárgyának megválasztásában és a szabadságot eredményeinek publikálásában.”

Neumann János:
Válogatott előadások és tanulmányok.
Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó,
Budapest, 1965, 96-97. o.
Augusztinovics Mária fordítása.

Lásd ehhez még az idézett Neumann-kötetet gondozó
Bródy András gondolatait:
Lassuló idő.
Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 1983,
Tudományos közjáték 82-93. o.

Köszönet az ötletadó Somorjai Szabolcsnak (MTA-OSZK).

 • Események

  • KTI szeminárium – Bokányi Eszter 09.12

   2019.09.12.
   2019.09.12.
   14:00 - 16:00

   Helyszín: MTA HTK 1097 Budapest Tóth Kálmán u. 4. fszt. K013-14-es előadóterem Ride-share matching algorithms generate income inequality Eszter Bokányi and Anikó Hannák Abstract Despite the potential of online sharing economy platforms such as Uber, Lyft, ...   Részletek »

  • KTI szeminárium – Kiss Hubert János 09.19.

   2019.09.19.
   2019.09.19.
   14:00 - 16:00

   Helyszín: MTA HTK 1097 Budapest Tóth Kálmán u. 4. fszt. K011-12-es előadóterem Kiss Hubert János: Coopetition in group contest https://www.mtakti.hu/wp-content/uploads/2019/05/MTDP1911.pdf Megosztás:FacebookLinkedinTwitter

 • Hírek

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja
Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2017. Minden jog fenntartva.