Oblath Gábor: A relatív fejlettség szintjének és a fejlettség szintjének relatív változása

BlogFöldi Adrienn

Előszó

Jobb időkben most lenne alkalom egy csendes ünneplésre: az intézeti (akkor MTA KTI) blog ezelőtt tíz évvel, 2010. március 17-én indult el. Az első írás Oblath Gábor: Ki, miben felelős? Észrevételek Surányi György diagnózis- és terápia-kritikájához c. cikke volt az econ.core.hu honlapon.
A régi honlapon összesen 2391 bejegyzés született, az utolsó 2018. február 26–án került ki. Az új honlapon (mtakti.hu) a blog folyamatosan működött tovább, eddig 94 bejegyzés született, az egyéni cikkek mellett többnyire a nemzetközi szakirodalom és blogoszféra írásait megjelenítve, bejegyzésenként átlagosan 10-12 cikket. Az intézet fizikai költözése miatt a blog 2017. október 19. és november 10. között szünetelt.

A blog szerkesztője és a technikai szerkesztői munkát végző Földi Adrienn a tizedik évfordulón nagy örömmel teszi közzé Oblath Gábor mostani írását. Szeretnénk remélni, hogy a járvány okozta vészhelyzetben ez is azt példázza, hogy a komoly közgazdaságtudomány ilyen körülmények között is működik és hinni akarjuk, hogy működni is fog.

Madarász Aladár


A relatív fejlettség szintjének és a fejlettség szintjének relatív változása

Mit mutatnak, és miért különböznek egymástól a folyó és a konstans vásárló-erőparitáson mért indikátorok?

Az, hogy milyennek látjuk Magyarország Szlovákiához vagy Dánia Svédországhoz viszonyított teljesítményét, azon is múlik, hogy a reálszinteket vagy pedig a reálváltozásokat hasonlítjuk-e össze. Az előbbihez folyó, az utóbbihoz konstans vásárlóerő-paritást használata tartozik, s ezek jelzései számos EU-tagország, köztük Magyarország esetében különböznek egymástól. Az írás, amellett, hogy bemutatja és példákkal illusztrálja a kétféle mutató közötti tartalmi és technikai eltéréseket, a közgazdasági magyarázat felé is tesz egy lépést azzal, hogy a külkereskedelmi cserearány-változások jelentőségére irányítja a figyelmet. Ez a magyarázat az EU egészét tekintve nagyjából stimmel, de sok tagország, köztük Magyarország esetében nem működik.

>>> Tovább a teljes cikkre

 • Események

  Nem található esemény a közeljövőben.

 • Hírek

  • A KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről

   2020.05.07.

   A KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről A KRTK KTI a RePEc/IDEAS rangsorában, amely a világ közgazdaság-tudományi tanszékeit és intézeteit rangsorolja publikációs teljesítményük alapján, a legjobb ...   Részletek »

  • MTA KRTK állásfoglalás

   2018.06.20.

   Tisztelt Kollégák! Tudományos kutatóként, intézeti vezetőként egész életünkben a kutatói szabadság és felelősség elve vezetett bennünket. Meggyőződésünk, hogy a tudomány csak akkor érhet el ...   Részletek »

  • 2020. július 10.

   2020.07.10.

   Tanulnak-e az egyetemek a karanténból – K. Rogoff Will Universities Learn from Lockdowns? Kenneth Rogoff Jul 6, 2020 – Project Syndicate A demokrácia megbukik, ...   Részletek »

  • 2020. július 3.

   2020.07.03.

   Az IMF előrejelzése: egyedülálló válság és bizonytalan fellendülés A Crisis Like No Other, An Uncertain Recovery June 2020 – International Monetary Fund A koronavírus ...   Részletek »

  • Megjelent Reizer Balázs cikke az American Economic Journal tudományos folyóiratban

   2020.07.01.

   Front-Loading the Unemployment Benefit: An Empirical Assessment Abstract We estimate the effect of front-loading unemployment benefit payments on nonemployment duration and reemployment wages. Exploiting ...   Részletek »

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.