KTI szeminárium – A magyar nyugdíjrendszer középtávú feszültségei: Kivonat

2020.02.27. - 2020.02.27. 14:00 - 16:00

Helyszín: MTA HTK 1097 Budapest Tóth Kálmán u. 4. fszt. K011-12-es előadóterem

Előadó: Simonovits András

A magyar nyugdíjrendszert három középtávú feszültség jellemzi. 1. Az egymás utáni évjáratok közti nyugdíjolló egyre jobban szétnyílik. 2. Az új évjáratok nyugdíjpolarizálódása a járulékplafon, de még inkább az „arányos” szja bevezetése miatt egyre fokozódik. 3. Az emelkedő általános nyugdíjkorhatár merevsége és a Nők40 lazasága egyre inkább szembekerül egymással. Hogyan enyhíthetők a feszültségek? ad 1) Lassítani kell a reálbér-emelést, és le kell állni a szochó-kulcs további csökkentésével. Óvatosan és a nyugdíjazás időpontját is figyelembe véve korrigálni kell a korábbi nyugdíjakat, vállalva a tb-járulékkulcs emelését is. ad 2) Vissza kell vezetni a járulékplafont, és ha nem lehet visszatérni a progresszív szja-hoz, akkor a jelenleg csak nyomaiban létező degresszió hatókörét kell jelentősen tágítani. ad 3) Vissza kell térni a 2009-es méltányosan csökkentett előrehozott nyugdíjhoz, és fokozatosan meg kell szabadulni a Nők40-től.

 • Események

  Nem található esemény a közeljövőben.

 • Hírek

  • A KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről

   2020.05.07.

   A KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről A KRTK KTI a RePEc/IDEAS rangsorában, amely a világ közgazdaság-tudományi tanszékeit és intézeteit rangsorolja publikációs teljesítményük alapján, a legjobb ...   Részletek »

  • MTA KRTK állásfoglalás

   2018.06.20.

   Tisztelt Kollégák! Tudományos kutatóként, intézeti vezetőként egész életünkben a kutatói szabadság és felelősség elve vezetett bennünket. Meggyőződésünk, hogy a tudomány csak akkor érhet el ...   Részletek »

  • 2020. július 10.

   2020.07.10.

   Tanulnak-e az egyetemek a karanténból – K. Rogoff Will Universities Learn from Lockdowns? Kenneth Rogoff Jul 6, 2020 – Project Syndicate A demokrácia megbukik, ...   Részletek »

  • 2020. július 3.

   2020.07.03.

   Az IMF előrejelzése: egyedülálló válság és bizonytalan fellendülés A Crisis Like No Other, An Uncertain Recovery June 2020 – International Monetary Fund A koronavírus ...   Részletek »

  • Megjelent Reizer Balázs cikke az American Economic Journal tudományos folyóiratban

   2020.07.01.

   Front-Loading the Unemployment Benefit: An Empirical Assessment Abstract We estimate the effect of front-loading unemployment benefit payments on nonemployment duration and reemployment wages. Exploiting ...   Részletek »

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.