KTI szeminárium : Lengyel Balázs – Vakcia allokáció dolgozóknak? A beszállítói hálózatok, távmunka kapacitás és mobil-cella adatok tanulságai

2021.01.14. 14:00 - 16:00

Helyszín: Az előadásra zoom felületen kerül sor 01.14-én 14:00 órakor. Az ehhez tartozó link a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé.

Absztrakt:

Az oltás végső megoldást jelenthet a járvány által kiváltott egészségügyi válságra, de allokációja összetett feladat, amelyben gazdasági és társadalmi szempontok is szerepet játszhatnak. Kérdés, hogy a korlátozott számú korai oltóanyaggal miként lehet legjobban mérsékelni a fertőzési kockázatot, illetve csökkenteni a gazdasági bizonytalanságot. Ebben az előadásban arra vállalkozunk, hogy a SARS-COV2 vírus lokális terjedésének fontos munkavégzéshez kapcsolódó tényezői, a távmunka kapacitás és munkába járás, illetve a beszállítói hálózatok szerkezeti jellemzői között keressünk empírikus kapcsolatot. A vizsgálatunk két kapcsolódó részből áll. Először az ÁFA-jelentésekből feltárt input-output hálózatban iparág-régió szinten mutatjuk be a távmunka kapacitás jelentőségét. Ezt követően mobil-cella adatokból tárjuk fel a feldolgozóipari vállalatok munkavállalóinak lakóhely- és munkábajárási mintázatait, amit összevetünk a cégek beszállítói hálózatban betöltött pozíciójával. Eredményeink arra utalnak, hogy a városi térségek azon iparágaiban érdemes elkezdeni a munkavállalók oltását, ahol a távmunka kapacitás alacsony. Ezek jellemzően nagy iparágak, melyek központiak az input-output hálózatban. A magas népsűrűségű lakóhelyen élő munkavállalók immunizálásával olyan cégek termelési kockázatai csökkenthetők, amelyek sok és nehezen helyettesíthető értékláncban szerepelnek.

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.