Munkagazdaságtani kutatások 2019 – sziráki konferencia összefoglaló

Az MTA Emberi Erőforrások Gazdaságtana Tudományos Bizottsága és a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet 2019-ben is megrendezte hagyományos sziráki konferenciáját, ami a magyarországi munkagazdaságtani kutatásokkal foglalkozó közgazdászok rendszeres szakmai fóruma. A hagyományoknak megfelelően a konferencián idén is a kifejezetten a munkaerő-piaccal kapcsolatos kutatások domináltak, de az előadások az egészséggazdaságtan, demográfia és oktatásgazdaságtan témáit is érintették. A konferenciatermet zsúfolásig megtöltő közönség többek között hallhatott előadást a tömegmédia védőoltások iránti keresletre gyakorolt hatásáról, a klímaváltozás és foglalkoztatás kapcsolatáról, valamint a külföldi vállalatvezetők cégeik teljesítményére gyakorolt hatásáról is. A rendezvény külön szekciókat szentelt a 2019-es Munkaerőpiaci Tükörben megjelenő tanulmányoknak, amelyek elsősorban a fiatalok munkaerőpiaci helyzetére fókuszáltak. Az idei konferencia egyik különlegessége a PechaKucha blokk volt, amelyben az előadók egy-egy kedvenc témájukról 20 diában beszélhettek, diánként 20 másodperces időkeretben, melynek lejártával a diák automatikusan továbbléptek. Ez a forma kiváló ízelítőt adott arról, hogy miként lehetséges egy-egy probléma, kutatási eredmény lendületes, fegyelmezett, izgalmas és szélesebb, nem kifejezetten szakmai közönségnek szóló prezentálása.

 • Események

  Nem található esemény a közeljövőben.

 • Hírek

  • A KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről

   2020.05.07.

   A KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről A KRTK KTI a RePEc/IDEAS rangsorában, amely a világ közgazdaság-tudományi tanszékeit és intézeteit rangsorolja publikációs teljesítményük alapján, a legjobb ...   Részletek »

  • MTA KRTK állásfoglalás

   2018.06.20.

   Tisztelt Kollégák! Tudományos kutatóként, intézeti vezetőként egész életünkben a kutatói szabadság és felelősség elve vezetett bennünket. Meggyőződésünk, hogy a tudomány csak akkor érhet el ...   Részletek »

  • 2020. július 10.

   2020.07.10.

   Tanulnak-e az egyetemek a karanténból – K. Rogoff Will Universities Learn from Lockdowns? Kenneth Rogoff Jul 6, 2020 – Project Syndicate A demokrácia megbukik, ...   Részletek »

  • 2020. július 3.

   2020.07.03.

   Az IMF előrejelzése: egyedülálló válság és bizonytalan fellendülés A Crisis Like No Other, An Uncertain Recovery June 2020 – International Monetary Fund A koronavírus ...   Részletek »

  • Megjelent Reizer Balázs cikke az American Economic Journal tudományos folyóiratban

   2020.07.01.

   Front-Loading the Unemployment Benefit: An Empirical Assessment Abstract We estimate the effect of front-loading unemployment benefit payments on nonemployment duration and reemployment wages. Exploiting ...   Részletek »

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.