Új műhelytanulmány: Koopetíció csoportos versenyben

Kiss Hubert János, Alfonso Rosa-Garcia és Vita Zhukova közös műhelytanulmánya “Koopetíció csoportos versenyben” címmel megjelent, letölthető innen.

Összefoglaló

Vannak olyan helyzetek, amelyekben versenytársak összefognak egy közös cél érdekében. Az együttműködés és a verseny egyidejű jelenlétét koopetíciónak hívják. Mi ezt a jelenséget tanulmányozzuk elméletileg és egy kísérlet segítségével csoportos versenykörnyezetben. Pontosabban, csoportos versenyt elemzünk egy új felosztási szabály jelenlétében, amit fordítottan arányosnak nevezünk. Ez a szabály azt az ötletet testesíti meg, hogy minél többel járul hozzá egy csoporttag a verseny megnyeréséhez, annál kisebb szeletet képes megkaparintani a potenciálisan elnyerhető díjból. Összehasonlítjuk ezen szabály hatását a standard egyenlő felosztási szabállyal. Míg az egyenlő felosztás mellett elméletileg az egyéni optimum pozitív hozzájárulási szinttel jár együtt, a fordítottan arányos felosztás mellett a zéró hozzájárulás az egyéni (és egyben a társadalmi) optimum. Azt találjuk, hogy a kísérletben a résztvevők valóban magasabb hozzájárulásokat tesznek az egyenlő felosztás mellett. Azt is látjuk, hogy a fordítottan arányos felosztás mellett is megfigyelhető a túlköltekezés (over-expenditure) jelensége, azt sugallva, hogy a csoportos verseny még akkor sem vezet hatékony viselkedésre, ha az egyéneknek nagyon nem éri meg pozitív hozzájárulásokat tenni. A csoportos versenyben hozott döntések mozgatóira is kíváncsiak vagyunk és azt találjuk, hogy a közjószág-játékban tett hozzájárulások pozitívan korrelálnak a csoportos versenyben tett hozzájárulásokkal, továbbá a versengési hajlamnak is van magyarázó ereje, azonban csak a fordítottan arányos felosztás mellett. Sem a társas érték szerinti orientáció (social value orientation), sem a kockázati attitűdök, sem egyéb személyiségjegyek nem magyarázzák számottevő mértékben a döntéseket.

 • Események

  • KTI szeminárium – Békés Gábor, Koren Miklós, Muraközy Balázs, Telegdy Álmos: GVC: Supplier-buyer relationships and firm performance

   2020.10.29.
   14:00 - 16:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11–es terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.mta.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. How can small domestic companies participate in global value chains? Despite abundant scienti c and policy interest in this question, there is little direct ...   Részletek »

  • KTI szeminárium – Gyöngyössi Győző, Reizer Balázs, Vonnák Dzsamila : Labor Shortage and Firm Growth

   2020.11.05.
   14:00 - 16:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.mta.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Abstract: This paper studies the effect of labor shortage on firm level outcomes in Hungary. We combine survey data on labor shortage with balance ...   Részletek »

  • KTI szeminárium – Briglevics Tamás , Sisak Balázs : Estimating the MPC out of Income for Hungarian Households

   2020.11.12.
   14:00 - 16:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.mta.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Abstract: The HKEF is used to estimate household level income shocks and consumption responses for the years 2013-2018. Initial results show that the increase ...   Részletek »

 • Hírek

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.