Élelmiszerboltok és gyógyszertárak elérhetősége Budapesten

Szerző: Bokányi Eszter, Juhász Sándor (ANET Lab)

 

Hogy visszafogjuk a koronavírus terjedését, minimálisra kell szorítanunk a mindennapi társas érintkezéseink számát, ezzel együtt a városon belüli mozgásunkat is. A hatóságok ezért arra kérnek minket, hogy amennyire csak tehetjük, ne hagyjuk el lakóhelyünket. Bevásárolni és gyógyszertárba járni azonban még ilyen körülmények között is szükséges. Vajon mennyi minimális mozgással lehet ezt Budapesten megtenni?

Vizsgálatunkban először nagy felbontással megbecsültük Budapest népsűrűségét a KRTK Adatbank* területi népességadatainak, illetve a CORINE adatbázis területhasználati térképének segítségével. Ezután az OpenStreetMap közösségi térképről letöltöttük szupermarketek, élelmiszerboltok és gyógyszertárak pontos helyét, és a Google Maps útvonaltervező szolgáltatásával lekérdeztük ezek gyalogos elérési távolságát és idejét minden lakott területegységre. Az 1. ábrán látható hőtérkép megmutatja, hogy Budapest adott pontjairól a legközelebbi szupermarket vagy kisebb élelmiszerbolt gyalog milyen távolságra van.

 

1. ábra

1. ábra

 

A 2. ábra pedig a legközelebbi gyógyszertártól vett gyalogos távolságot ábrázolja.

 

2. ábra

2. ábra

 

Ha kombináljuk a két eredményt, megkaphatjuk, hogy akár gyógyszer-, akár élelmiszervásárlás céljából legfeljebb mennyit kell sétálni Budapesten belül. Ezt a maximális sétaidőt a 3. ábrán mutatjuk meg. Ez alapján az ábra alapján Budapest középső területein a legközelebbi patika vagy bolt szinte mindenhonnan elérhető legfeljebb 5 perc sétával.

 

3. ábra

3. ábra

 

Ugyanakkor fontos azt is figyelembe venni, hogy ezen kedvező elérhetőségek hány ember számára adottak Budapesten. A város körülbelül 2 milliós lakosságából a 4. ábra alapján több mint 1 millió ember számára 600 méteren belül van a legközelebbi élelmiszerbolt. Gyógyszerek vásárlásához a legtöbb budapestinek valamivel távolabb kell sétálnia, de 1 millió ember számára a legközelebbi patika is elérhető 1 kilométeren belül.

 

4. ábra

4. ábra

 

Az ábrák alapján elmondható, hogy a fővárosi lakosság nagy részének az élelmiszer- és gyógyszervásárlás minimális városon belüli sétával is megoldható. Segítségnyújtás tervezése esetén pedig érdemes odafigyelni azokra a területekre, ahol autó nélkül nehezebb boldogulni.

 

* A népszámlálási adatokat a KRTK Adatbankja bocsátotta rendelkezésünkre.

 

Bokányi Eszter

NETI Lab, Corvinus University of Budapest
ANET Lab, Centre for Economic and Regional Studies
bokanyi.eszter@krtk.mta.hu
Twitter: @bokanyie
Github: github.com/bokae

 

Juhász Sándor

NETI Lab, Corvinus University of Budapest
ANET Lab, Centre for Economic and Regional Studies
juhasz.sandor@krtk.mta.hu
Twitter: @sandor_juhasz
Github: github.com/sandorjuhasz

 • Események

  • KTI szeminárium – Békés Gábor, Koren Miklós, Muraközy Balázs, Telegdy Álmos: GVC: Supplier-buyer relationships and firm performance

   2020.10.29.
   14:00 - 16:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11–es terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.mta.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. How can small domestic companies participate in global value chains? Despite abundant scienti c and policy interest in this question, there is little direct ...   Részletek »

  • KTI szeminárium – Gyöngyössi Győző, Reizer Balázs, Vonnák Dzsamila : Labor Shortage and Firm Growth

   2020.11.05.
   14:00 - 16:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.mta.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Abstract: This paper studies the effect of labor shortage on firm level outcomes in Hungary. We combine survey data on labor shortage with balance ...   Részletek »

  • KTI szeminárium – Briglevics Tamás , Sisak Balázs : Estimating the MPC out of Income for Hungarian Households

   2020.11.12.
   14:00 - 16:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.mta.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Abstract: The HKEF is used to estimate household level income shocks and consumption responses for the years 2013-2018. Initial results show that the increase ...   Részletek »

 • Hírek

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.