Fazekas Károly

emeritus kutató, ny. tudományos főmunkatárs, igazgató 2004-2012, főigazgató 2012-2019

Fazekas Károly

emeritus kutató, ny. tudományos főmunkatárs, igazgató 2004-2012, főigazgató 2012-2019

Elérhetőség

Kutatócsoport

Oktatás-gazdaságtan és Munkapiac

Publikációs lista

Rövid szakmai életrajz

Fazekas Károly 1975-ben végezte el a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet. Egyetemi évei alatt tagja volt az Egyetem Rajk László Szakkollégiumának. 1975 óta kutatója az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének. Kandidátusi disszertációját 1989-ben védte meg a Magyar Tudományos Akadémián, 2008-ban egyetemi magántanári kinevezést kapott a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusától. 2012-ben az MTA elnöke a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja főigazgatójának nevezte ki. Fazekas Károly 2007-2009 között az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal elnöke volt és társszerkesztője volt a „Zöld Könyv a magyar közoktatásért” című kötetnek. Állandó szervezője az 1994 óta évente megrendezett Sziráki Munkatudományi Konferenciáknak, sorozatszerkesztője a 2000-ben indult Munkaerőpiaci Tükör/The Hungarian Labour Market című évkönyvsorozatnak. Fazekas Károly az utóbbi években a gazdasági növekedés morálfilozófiai, politikai-gazdaságtani, oktatás-gazdaságtani, egészség-gazdaságtani kérdéseivel foglalkozik. E kérdéskörben írott tanulmányai a Közgazdasági Szemlében, a Magyar Tudományban, a Köz- Gazdaságban, a Munkaerőpiaci Tükörben, publicisztikái a Figyelőben, a Népszabadságban, a HVGben, az Élet és Irodalomban jelentek meg. Fazekas Károlyt az MTA elnöke 2019-ben a Magyar Tudományos Akadémia emeritus kutatójának nevezte ki.

 

Önéletrajz

Publikációk

 

 

 

Vissza a Kutatók oldalra
 • Események

  • KTI szeminárium – Kaat Iterbeke (KU Leuven) : The Determinants of Peer Effects during Learning. Evidence from a Field Experiment

   2020.10.01.
   14:00 - 16:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11–K12 -es terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.mta.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Abstract: In general, the paper aims to evaluate the effectiveness of an entrepreneurship education programme via a field experiment. In particular, the objectives of ...   Részletek »

  • KTI szeminárium – Lindner Attila : Labor Supply and the Pension Contribution-Benefit Link

   2020.10.08.
   14:00 - 16:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11–es terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.mta.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. We estimate the labor supply response to a reform that switched the Polish pension system from a Defined Benefit (DB) to a Notional Defined ...   Részletek »

  • KTI szeminárium – Boza István : Bérstruktúra és béregyenlőtlenség Magyarországon

   2020.10.22.
   14:00 - 16:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11–K12 -es terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.mta.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Az elmúlt évtizedben számos európai országban, köztük Magyarországon is elérhetővé váltak a népesség jelentős részét lefedő kapcsolt munkáltató-munkavállaló panelek. Ezen adatbázisok kapcsolt jellegét és ...   Részletek »

 • Hírek

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.