Karsai Judit

tudományos tanácsadó

Karsai Judit

tudományos tanácsadó

Elérhetőség

Telefonszám: 06 30 816 42 69

Kutatócsoport

Piac-vállalatelméleti és ágazati/vállalati empirikus kutatások

Publikációs lista

Rövid szakmai életrajz

Karsai Judit 1982-től dolgozik az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézetében (korábbi nevén MTA Közgazdaságtudományi Intézet, MTA Közgazdaságtudományi Kutatóközpont, MTA Ipar- és Vállalatgazdaság-kutató Intézet), melynek jelenleg tudományos főmunkatársa.
A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése után 1977-től 1982-ig a Tungsram Rt. külkereskedelmi piackutatójaként dolgozott. 1982-ben a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Közgazdasági Továbbképző Intézetében nemzetközi gazdasági szakértői szakközgazda diplomát szerzett. 1994-ben lett a közgazdaságtudomány kandidátusa. Rendszeresen publikál a magán- és kockázatitőke-finanszírozás, a vezetői kivásárlás, vállalatok tulajdonosi ellenőrzése, vállalatok reorganizációja, vállalati magatartás témakörökben. Számos nemzetközi kutatási együttműködésben vett részt. Társkoordinátora illetve résztvevője volt több olyan projektnek, amely a Világbank illetve az Európai Unió Bizottsága támogatásával vizsgálta Kelet-Közép-Európában a vállalatok viselkedését az átmenet idején. Az utóbbi szervezet finanszírozta azt az általa koordinált, öt országra kiterjedő kutatást is, amely a kockázati tőkefinanszírozás kelet-európai sajátosságait elemezte. 2012-ben ’A kapitalizmus új királyai. Kockázati tőke Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban’ címmel megjelent könyve a magyarországi és a régióbeli kockázati- és magántőke ipar fejlődési tendenciáit mutatja be.
Karsai Judit 1999 és 2002 között tagja volt a Venture Capital: An International Journal of Entrepreneurial Finance szerkesztőbizottságának. 1999 óta tagja az MTA Gazdálkodástudományi (korábban Ipar- és Vállalatgazdasági) Bizottságának, 2000 óta a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület Statisztikai Bizottságának elnöke. 2002 és 2005 között az OTKA Közgazdasági és Jövőkutatási Zsűri, 2004 és 2009 között az MTA Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsának választott tagja volt. 2010-ben három évre az MTA Közgyűlés nem akadémikus tagjává választották. Jelenlegi kutatási témái: Kockázati- és magántőke befektetések hatása a magyar gazdaságra A kockázati- és magántőke-piac forrásellátása Állami szerepvállalás a kockázatitőke-ágazatban

Vissza a Kutatók oldalra

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2019. Minden jog fenntartva.