Agglomeráció és társadalmi kapcsolathálózatok

Kutatócsoport-vezető

Kutatók

Közreműködők

Tóth Gergő kutatási asszisztens (email)

Széll Michael (email)

Jutta Sehic (Andrássy Egyetem)

Páger Balázs (MTA KRTK RKI)

Kutatási terület leírása

A globális népesség egyre inkább városokban tömörül, ami az új problémák megjelenése mellett a gazdasági- és technológiai fejlődést is nagymértékben segíti. A közgazdaságtan érvelése szerint ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a sűrű városi környezetben könnyebben tanulnak egymástól a cégek és a munkavállalók, mint a gyéren lakott területeken. E tanulási folyamatok megértésének alapvető eszközei a kapcsolathálózatok, ugyanakkor nagyon keveset tudunk a városokban lévő hálózatokról. Az „Agglomeráció és Társadalmi Kapcsolathálózatok” kutatócsoport fő kérdése, hogyan befolyásolják a városi előnyök kialakulását a kapcsolathálózatok szerkezeti jellemzői és a hálózatokkal megragadható interakciók.

Az Agglomerációs csoportban a közgazdaság- és regionális tudományi érdeklődést kívánjuk ötvözni a társadalomtudományok egyéb területeivel, illetve a hálózattudomány és számítógépes társadalomtudomány módszereivel. Ennek megfelelően interdiszciplináris módon közelítjük a fenti kérdéseket, és a munkáinkban vegyítjük a kutatóink közgazdaságtan, földrajz, szociológia és fizika diszciplínákban szerzett tapasztalatait.

A kutatásban komplex társadalmi- és együttműködési hálózatokat elemzünk, nagyméretű adatbázisokat használva. Ezek az adatok a kapcsolathálózatok regionális fejlődésben betöltött rövid-, közép- és hosszú távú szerepének feltárására adnak lehetőséget.

Kutatási tematika

 1. Vállalatok közötti kommunikáció

A vizsgálat során telekommunikációs adatok segítségével, úttörő módon tárjuk fel a vállalatok közötti kapcsolathálózatok szerkezetét. Ez a kutatás új betekintést nyújt majd többek között a vállalaton vagy iparágon belüli és vállalatok vagy iparágak határain átívelő kommunikáció jellemzőibe, illetve a regionális egyenlőtlenségek és kapcsolathálózatok közötti összefüggésekbe.

 1. Munkatársi kapcsolatok és teljesítmény

A kutatásban munkatársi kapcsolathálózatokat elemzünk, amiket saját kérdőíves felmérések eredményeit felhasználva generálunk adminisztratív adatbázisokból. Ebben a projektben a kapcsolathálózatok szerkezetével magyarázzuk a vállalatok és iparágak teljesítményét, azt feltételezve, hogy a munkatársi kapcsolathálózatban zajló tanulási folyamatok lecsapódnak a vállalatok tevékenységében is.

 1. Technológia diffúzió

A vizsgálatban szabadalmi adatokat használunk, és a feltalálók, illetve innovatív cégek közötti együttműködéseket vizsgáljuk. A projekt célja azt megérteni, hogy az együttműködések miként hatottak az innováció térbeli koncentráltságára, bizonyos technológiák térbeli terjedésére, illetve régiók adott technológiában való kiemelkedésére.

További információk

Válogatott publikációk

Juhász, S, Lengyel, B. (2017) Creation and persistence of ties in cluster knowledge networks. Journal of Economic Geography. DOI: 10.1093/jeg/lbx039

Koren, M, Tenreyro, S. (2013) Technological Diversification. American Economic Review 103(1), 378-414.

Lengyel, B, Eriksson R. (2017) Co-worker networks, labour mobility and productivity growth in regions. Journal of Economic Geography 17(3), 635-660.

Lengyel, B, Varga, A, Ságvári, B, Jakobi, Á, Kertész, J. (2015) Geographies of an online social network. PLoS ONE 10, 9, e0137248.

Santi, P, Resta, G, Szell, M, Sobolevsky, S, Strogatz, S, Ratti, C. (2014) Quantifying the benefits of vehicle pooling with shareability networks. Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA 111(37), 13290-13294.

Szell, M, Lambiotte, R, Thurner, S. (2010) Multirelational organization of large-scale social networks in an online world. Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA 107(31), 13636-13641.

Egyéb adatok

Finanszírozás

Lendület program

Időtartam: 2017-2022

Témavezető: Lengyel Balázs

 

Partnerek

Department of Geography and Economic History, Umea University, Svédország

Human Mobility and Networks Lab, MIT, USA

Spatial Dynamics Lab, University College Dublin, Írország

 

http://anet.krtk.mta.hu/

 • Események

  • KTI szeminárium – Neszveda Gábor (Corvinus) – 2019. május 30.

   2019.05.30.
   2019.05.30.
   14:00 - 16:00

   Helyszín: MTA Humán Tudományok Kutatóháza, 1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4. földszinti K11-12. sz. előadóterem Neszveda Gábor (Corvinus) Aspiration Level, Probability of Success, and Stock Returns: An Empirical Test The probability of achieving the aspiration level, i.e., the probability ...   Részletek »

 • Hírek

  • Az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről

   2018.09.12.

   Az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről Az MTA KRTK KTI a RePEc/IDEAS rangsorában, amely a világ közgazdaságtudományi tanszékeit és intézeteit rangsorolja publikációs teljesítményük alapján, ...   Részletek »

  • MTA KRTK állásfoglalás

   2018.06.20.

   Tisztelt Kollégák! Tudományos kutatóként, intézeti vezetőként egész életünkben a kutatói szabadság és felelősség elve vezetett bennünket. Meggyőződésünk, hogy a tudomány csak akkor érhet el ...   Részletek »

  • 2019. május 20.

   2019.05.20.

   Hogyan jött létre alacsony inflációs világunk – M. WolfHow our low inflation world was madeMartin WolfMay 7, 2019 – Financial Times    Miért van ...   Részletek »

  • Sass Magdolna előadása a Pécsi Tudományegyetemen

   2019.05.14.

   Sass Magdolna tudományos főmunkatárs Poszt-szocialista multinacionális vállalatok címmel tartott előadást a Pécsi Tudományegyetem, a Regionális Innováció- és Vállalkozáskutató Központ (Regional Innovation and Entrepreneurship Research ...   Részletek »

  • Lengyel Balázs a Fiatal Kutatók Akadémiájának alapító tagja

   2019.05.10.

   A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége 2019. március 21-i ülésén jóváhagyólag tudomásul vette a Fiatal Kutatók Akadémiája polgári jogi társulás létrejöttét. Lengyel Balázs tudományos főmunkatársat ...   Részletek »

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja
Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2017. Minden jog fenntartva.