Semjén András

tudományos főmunkatárs

Semjén András

tudományos főmunkatárs

Elérhetőség

Telefonszám: 06 30 816 42 88

Kutatócsoport

Oktatás-gazdaságtan és Munkapiac

Publikációs lista

Rövid szakmai életrajz

Semjén András a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (ma Budapesti Corvinus Egyetem) népgazdasági tervező-elemző szakon, gazdasági matematika szakágazaton végzett 1976-ban, ahol 1979-ben doktorált tervezési modellekből. 1997-ben kandidátusi fokozatot szerzett „Állami szerepvállalás és finanszírozás a közoktatásban” c. disszertációjával.

Egyetem után az Országos Tervhivatal Tervgazdasági Intézetében kezdte kutatói munkáját, ahol (illetve az OT megszűnése után a Pénzügyminisztérium kutatóintézetében) többek között makrogazdasági modellekkel, szociálpolitikai, oktatáskutatási és munkaerő-piaci témákkal és a jóléti államok gazdaságtervezési tapasztalatival foglalkozott. Mellékállásban pár éven át az Oktatáskutató Intézetben is kutatóként dolgozott. Az 1980-as évek végétől csaknem három évtizeden át 2017-ig tanított a magyar felsőoktatásban (ELTE, Széchenyi István Szakkollégium, Zsigmond Király Főiskola, Általános Vállalkozási Főiskola, Állatorvostudományi Egyetem), többek között közösségi szektor gazdaságtanát, szociálpolitika gazdasági kérdéseit és oktatás-gazdaságtant. Kutatói ösztöndíjjal több hónapot töltött különböző külföldi egyetemeken Osloban, Helsinkiben, Londonban (LSE), Urawában (mostani nevén Saitama-shiben); illetve rövid ideig Párizsban az OECD-nél is konzultánsként dolgozott. 1992 szeptembere óta dolgozik kutatóként a Közgazdaságtudományi Intézetben, ahol főbb kutatási témái az adózás, adózói magatartás, a rejtett gazdaság, felsőoktatás-finanszírozás, hallgatói hitelrendszerek, a közoktatás finanszírozása és irányítása. 1996 óta a KTI tudományos főmunkatársa, jelenleg az Oktatás-gazdaságtan és Munkapiac csoport kutatója.

Önéletrajz

Publikációk

Vissza a Kutatók oldalra
 • Események

  Nem található esemény a közeljövőben.

 • Hírek

  • A KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről

   2020.05.07.

   A KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet teljesítményéről A KRTK KTI a RePEc/IDEAS rangsorában, amely a világ közgazdaság-tudományi tanszékeit és intézeteit rangsorolja publikációs teljesítményük alapján, a legjobb ...   Részletek »

  • MTA KRTK állásfoglalás

   2018.06.20.

   Tisztelt Kollégák! Tudományos kutatóként, intézeti vezetőként egész életünkben a kutatói szabadság és felelősség elve vezetett bennünket. Meggyőződésünk, hogy a tudomány csak akkor érhet el ...   Részletek »

  • 2020. július 10.

   2020.07.10.

   Tanulnak-e az egyetemek a karanténból – K. Rogoff Will Universities Learn from Lockdowns? Kenneth Rogoff Jul 6, 2020 – Project Syndicate A demokrácia megbukik, ...   Részletek »

  • 2020. július 3.

   2020.07.03.

   Az IMF előrejelzése: egyedülálló válság és bizonytalan fellendülés A Crisis Like No Other, An Uncertain Recovery June 2020 – International Monetary Fund A koronavírus ...   Részletek »

  • Megjelent Reizer Balázs cikke az American Economic Journal tudományos folyóiratban

   2020.07.01.

   Front-Loading the Unemployment Benefit: An Empirical Assessment Abstract We estimate the effect of front-loading unemployment benefit payments on nonemployment duration and reemployment wages. Exploiting ...   Részletek »

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos és nemzetközi hálózati kapcsolatát az NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.